Gravid26 saker du bör veta när du köper kläder till babyn

26 saker du bör veta när du köper kläder till babyn

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen och Janet Molde Hollund 51 Uppdaterad 25.10.19
Det är få saker som är så söta som pyttesmå babykläder. Men vilken storlek ska du köpa, och vilka plagg är egentligen mest praktiska?

1. Klädernas storlek anges i ålder och/eller längd
För det mesta anges klädernas storlek antingen i babyns fulla längd i centimeter (exempelvis 50, 56, 62 och så vidare) eller i ålder (0–3 månader, 3–6 månader eller bara 6 månader, 9 månader och så vidare). Storleken betyder att kläderna passar till dess att barnet är så stort. Är babyn 6 månader väljer du därför storleken 74 cl eller 6–9 månader.

Storlekar på barnkläder:
50: 0–1 månad
56: 1–2 månader
62: 2–4 månader
68: 4–6 månader
74: 6–9 månader
80: 9–12 månader
86: 12–18 månader
92: 18 månader–2 år
98: 2–3 år
104: 3–4 år
110:  4–5 år
116: 5–6 år

Du kan också stöta på dubbla storlekar, som 98/104 och 110/116. Det betyder att kläderna antas passa i två år (2–4 år och 4–6 år).

2. Kläder i samma storlek är inte alltid lika stora
Man skulle kunna tro att kläder i samma storlek är lika stora, men så är det verkligen inte alltid. Vissa är stora i storleken, andra små – och det varierar från märke till märke (och från land till land). Ofta är exempelvis franska och spanska kläder små i storleken, medan skandinaviska är större. Är du osäker är det smartast att gå upp en storlek – det är bättre att babyn kan växa i kläderna, än att de bara passar en kort stund.

3. Ditt barn kan växa fortare än vad storlekarna anger
Ligger din baby precis på genomsnittet storleksmässigt kan du välja storlek någorlunda utifrån åldersangivelsen. Men barn växer inte alltid i jämn takt, och följer heller inte alltid genomsnittet. En stor baby behöver en storlek som hör till en högre ålder, och tvärtom för en liten baby. Den lilla kan också växa väldigt fort under en period, vilket gör att plagg som passade ena veckan är för små nästa. Det är klokt att shoppa lite i förväg så att du kan fasa ut en storlek, och fasa in nästa under en övergångsperiod.

4. Detta betyder storleken för mössor
Storleken för mössor anges oftast utifrån babyns huvudomkrets i centimeter. Men låt dig inte luras – här är det klokt att prova mössan innan du köper den. Det är stor variation!

5. Så förstår du skostorlekarna
Skostorlekarna fungerar på samma sätt för barn som för vuxna. Och skor bör alltid provas på – precis som när du köper skor till dig själv. Vissa barn har smala fötter, andra breda – och valet av skor bör anpassas efter barnets fot. Be om hjälp när du köper skor till barn. En regel är att det ska finnas en fingerbredds utrymme att växa i skon, men skon ska inte glappa.

6. Köp inte för mycket kläder – småbarn växer fort!
Det är många som har packat undan kläder som knappt har använts innan de har blivit för små. De minsta babyplaggen är söta, men för vissa passar aldrig den allra minsta storleken. De minsta storlekarna växer babyn dessutom fort ur, så du behöver inte så många plagg. Du behöver sannolikt inte 20 bodies i storlek 50, så ett tips är att köpa ett fåtal i förväg och hellre fylla på vid behov. Det finns heller inga skäl att inte använda en storlek lite innan den egentligen passar – att vika upp ärmarna går fint – så länge babyn inte drunknar i kläderna.

7. Detta kan vara bra att ha i basgarderoben
Det finns ett skäl till att många klär sina bebisar i body och strumpbyxor. Det är enkelt och smidigt. Några byxor, sockor, mössor och jackor är också bra att ha. I övrigt fyller du på utifrån årstid. Babyn ska kunna vara aktiv, så välj kläder som ger bra rörelsefrihet.

8. Ull, bomull, bambu…?
Material väljs utifrån smak och behag. Barn med atopiska eksem trivs som regel bäst i andra material än ylle. Tänk på att bomull torkar långsamt jämfört med andra material – både med tanke på tvätt och om barnet blir vått (eller dreglar eller smakar på sina kläder) – och därmed kan bli kallt.

9. Köp rätt storlek till rätt årstid
Det kan vara frestande att handla kläder på rea, men då gäller det att tänka smart så att du inte står där med shorts som passar i november och en vinteroverall som passar under sommaren. Storlekarna är som sagt en god vägledning men du måste alltid ta hänsyn till hur barnet växer. Växer ditt barn snabbare än genomsnittet kan vinteroverallen vara för liten redan före jul, och du måste köpa nytt.

10. Undvik kläder med huva till babyn
Det kan se snyggt och coolt ut, men det är inte speciellt skönt att ligga på rygg med en knölig huva under huvudet. Innekläder med huva är alltså inte att rekommendera så länge babyn ligger mycket på rygg. Det kan man vänta med tills barnet blir äldre. Eventuellt kan du välja kläder med huva för de plagg som ska användas utomhus – när huvan faktiskt har en funktion.

11. Klänning är sött, men inte alltid så praktiskt
Söta små klänningar har en tendens att hamna under armarna på babyn, och kan skapa väldigt mycket frustration i krypåldern när klänningen helt enkelt är i vägen. Klänning som festklädsel är fint men du behöver inte så många av dem. Däremot kan det vara både praktiskt och sött med klänning när barnet har lärt sig att gå.

12. De svåra strumporna
Småbarn och strumpor är inte alltid en enkelt kombination. Strumporna har en tendens att åka av. Här gäller det att prova sig fram – vilka sitter bäst på ditt barn? Är det bäst om strumporna sitter under byxbenet eller över? Vissa strumpor har en rullkant som kan vara bra att dra upp, så att det blir knästrumpor – både fint och bra, och håller sig kvar på foten lite bättre.

13. Sparkbyxa – med eller utan fot?
De första dagarna och veckorna trivs barnet i fosterställning – alltså med fötterna uppdragna intill kroppen. Då kan sparkbyxa med fot innebära att hela babyn hamnar i kroppsdelen av byxan, medan fotdelen är tom. När babyn rätar ut sig lite mer kan sparkbyxa med fot vara sött, men babyn växer snabbt ur sådana byxor. Sparkbyxa utan fot är ofta att föredra, men kräver förstås att man hittar strumpor som sitter kvar (se punkten ovan). Vissa sparkbyxor har en mudd längst ned som gör att man kan börja använda dem redan innan storleken passar. En del har också en vikkant som gör att byxorna kan användas länge. Detsamma gäller pyjamasar och overaller.

14. Omlottbody – en skänk från ovan till föräldrar (och nyfödda)
Bodyn kom som en skänk från ovan när den kom, och omlottbodies är absolut guld värda den första tiden. Att trä det lilla, ostadiga huvudet genom en trång halsöppning är något man helst vill slippa. Och det slipper du om du väljer omlottbodies. För de minsta storlekarna rekommenderas verkligen omlottbodies, men de är inte nödvändiga när babyns huvud och nacke har blivit mer stabila.

15. Tvätta före användning!
En bra regel är att alltid tvätta babyns kläder innan de används första gången. Ofta finns det kemikalier kvar på kläderna efter produktion eller behandling, och även om det inte skulle vara så kan de vara fulla med damm och annan smuts efter att ha hängt i en klädbutik.

16. Fint till fest, praktiskt till vardags
Det finns otroligt många söta, stiliga och tuffa barnkläder. En del av dem är även praktiska, men långt ifrån alla. Ett par coola jeans och en skjorta är sött till fest, men opraktiskt till vardags. Ha det i åtanke när du handlar kläder. Tänk även på plånboken mitt i alltihop – många av de coola kläderna är dyra, och om man räknar med att bara använda dem en eller två gånger så…

17. Tänk tvättning (och torktumling) när du handlar kläder
Det kan absolut vara en fördel om babykläderna kan tvättas i 60 grader. De kommer att få fläckar som inte går bort i låg temperatur. Det är också en fördel om kläderna kan tvättas tillsammans med andra plagg – både babyns egna och resten av familjens. Har du torktumlare bör du kolla att kläderna kan tumlas – och det kan vara bra, för babykläder behöver tvättas ofta. Om du inte använder torktumlare kan du behöva lite fler plagg.

18. Om babyn kräks
Vissa bebisar kräks inte alls, andra lite eller mycket. Har du en baby som kräks mycket kommer du snart märka att det blir mycket tvättande. Se därför till att ha tillräckligt många basplagg (glöm inte pyjamasar). Dessutom kan dregelhaklappar göra underverk för smutskorgen.

19. Skor till baby – nödvändigt?
Nej, är det korta svaret. Man rekommenderas faktiskt att inte köpa skor till barn innan de börjar gå utomhus. Foten formas bäst av att ha så lite som möjligt mellan den och underlaget. Det allra bästa är att gå barfota när underlag och temperatur tillåter. Babyskor är söta, men kan också vara ett hinder när babyn ska röra sig. Så det bästa tipset är att undvika skor så långt det är möjligt. Sockor i vattentätt material fungerar när babyn är utomhus, och inne räcker det med strumpor.

20. Dubbelt av allt?
Behöver man ha dubbelt av allt – utifall något skulle bli vått? Nej, inte alltid. Till viss del handlar det om hur mycket du orkar ta med fram och tillbaka, exempelvis till förskolan. Extra ombyten måste man ha på förskolan, men en extra våroverall? Tja...en del tycker det, andra inte. Kan regnkläderna användas under några timmar? Ett tips är att vänta och se vad som verkligen behövs. Märker du att det är bra att ha ett regnset hemma och ett på förskolan, köper du dubbelt. Då kan du också ta med hemmasetet till förskolan när det andra är vått.

21. Tänk lager på lager
Vanligtvis klär vi barnen för varmt. Tar du då av en tjock tröja kan det bli för kallt. Flera tunna lager är att föredra, gärna med ylle underst.

22. Babyn blir snabbt för varm
En baby som ligger i en varm åkpåse eller bilstol behöver oftast inte ha så mycket på sig. Små barn är heller inte så bra på att reglera kroppstemperaturen och kan lätt bli för varma. Känn efter i babyns nacke – armarna och fötterna kan vara kalla även om babyn är varm. Babyn kan få värmeutslag när den blir för varm. En tjock overall i åkpåsen är exempelvis sällan en bra idé.

23. Klä av barnet inomhus!
Är du på shoppingrunda och babyn sover i vagnen? Det kan vara frestande att låta den lilla vara i fred, men det kan fort bli kokvarmt i en tät åkpåse och mössa inomhus. Du bör alltid klä av barnet när du går in någonstans där det är varmare än ute. Tänk också på att aldrig täcka för vagnöppningen med filtar eller annat – det kan i allra värsta fall leda till plötslig spädbarnsdöd. Klä gärna barnet i kläder som är lätta att ta av, så att du inte väcker det när du lättar på de varma kläderna.

24. Tillbehör – hårband, solglasögon och kepsar – vad är praktiskt och inte?
De flesta tillbehör är inte praktiska. Det finns naturligtvis undantag, och personliga preferenser. Men babyn kommer som regel slita av sig både hårband, solglasögon och keps. Sedan beror det förstås på om tillbehöret fyller en funktion eller ej. Babyns ögon bör förstås skyddas från sol på ett eller annat vis. Här få du bilda din egen uppfattning, men tänk gärna igenom varför du köper sådana saker – är det för din eller babyns skull?

25. Sovpåse kan vara praktiskt
Det finns nattlinnen/nattsärkar som inte har fötter, men som kan snöras ihop i fotänden. Dessa är väldigt praktiska de första veckorna, då babyn ligger i fosterställning med fötterna intill kroppen. De gör också nattliga blöjbyten enklare. En del köper också sovpåsar som babyn ligger i istället för täcke. Vissa har knappar, andra blixtlås och en del kan öppnas i fotänden för enkelt blöjbyte.

26. Mössa och halsduk i ett
Spädbarn har inte så lång hals, och det kan vara svårt att komma åt med en halsduk eller scarf. Men det kan bli för kallt utan. Då är en kombinerad mössa och halsduk – en balaklava – väldigt praktisk.  Det finns både tunna varianter som kan användas under tjockare mössor, eller på vår och höst, och vintervarianter.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...